top of page

STRAHOVI SE URESNIČUJEJO

March 15, 2018

Opravili smo ekološko patruljo v bližini obrata Ekosistemi d.o.o.. Varuh človekovih pravic v svojem  pismu sporoča, da obstaja bojazen, da bo ob izdatnejših padavinah območje poplavljeno, kar bi lahko povzročilo nekontrolirano izpiranje odpadkov in posledično prelivanje onesnažene padavinske vode izven območja obrata. In ravno to se dogaja, na kar smo že ves čas opozarjali in sedaj eksplicitno tudi posneli (video-1, video-2, fotografije). Neustrezno "urejeno" območje obrata omogoča, da se padavinska vode izlivajo izven kompleksa obrata. Sprašujemo se, kaj je še potrebno povedati ali pokazati Ministrstvu za okolje in prostor in Občini, da se zaščiti  prebivalce in naravo pred očitnimi tveganji onesnaženja. Do kdaj se bo še čakalo?

PREDLOG ŽUPANU ZA DNEVNI RED IZREDNE OBČINSKE SEJE

March 12, 2018

Dne 9.3.2018 smo prejeli obvestilo Občine Straža, da bodo na temo »sanacija pogorišča požara podjetja Ekosistemi d.o.o.« sklicali izredno sejo Občinskega sveta, na sejo pa bodo povabili  tudi predstavnike naše "institucije". Takšno napoved pozdravljamo. V vsakem primeru imamo namen se udeležiti navedene seje kot predstavniki javnosti  in "zastopniki" tistih 5000 ljudi, ki so s svojimi podpisom podprli peticijo (kliknite tu) z zahtevo spremeniti OPPN za gospodarsko cono Zalog. 

PREJETO PISMO MINISTRSTVA ZA OKOLJE IN PROSTOR GLEDE SANACIJE POGORIŠČA

March 06, 2018

Objavljamo prejeto pismo državne sekretarke Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ga. Lidije Stebernak (kliknite tu) v katerem pojasnjuje, kaj vse so storili na MOP in okoljski inšpekciji pred požarom, po požaru v obratu Ekosistemi d.o.o. v Zalogu in kaj še predvidevajo da bodo storili. Ker so nekatere navedbe v pismu kontradiktorne in celo zavajajoče navajamo v nadaljevanju naš komentar. 

STALIŠČE VARUHINJE ČLOVEKOVIH PRAVIC V ZVEZI NEIZVAJANJA SANACIJE PO POŽARU V OBRATU EKOSISTEMI

March 06, 2018

Objavljamo dopis Varuhinje človekovih pravic z dne 5. 3. 2018  (kliknite tu) v zvezi problematike onesnaženja okolja in neizvajanja sanacije po požaru v obratu Ekosistemi d.o.o.. Ombudsman na podlagi prejetih odgovorov iz Inšpektorata RS za okolje ugotavlja, da so naša opozarjanja glede "ne" sanacije pogorišča utemeljena in naša skrb glede nadaljnjega onesnaženja upravičena. Varuhinja je zato na Ministrstvo za okolje in prostor zaradi kritičnosti situacije naslovila predlog, da se intenzivira sanacija, predvsem pa, da se iz pogorišča  v najkrajšem možnem času odstranijo preostali odpadki.

IZJAVA CIVILNE INICIATIVE PO SEJI OBČINSKEGA SVETA OBČINE STRAŽA

February 25, 2018

Občinski svet Občine Straža je 20. 02. 2018 kot dvanajsto točko dnevnega reda obravnaval poročilo župana o dosedanjih aktivnostih po požaru v podjetju Ekosistemi d.o.o. v Zalogu. Na seji Civilna iniciativa žal ni dobila priložnosti, da bi argumentirano informirala svetnike o zaskrbljujoči ekološki situacije na kraju pogorišča. Žal svetniki tudi niso .....

IZJAVA CIVILNE INICIATIVE NA OBRAVNAVAN0 GRADIVO REDNE SEJE OBČINSKEGA SVETA OBČINE STRAŽA

February 19, 2018

Zapis četrte alineje 26. točke (kliknite tu) "Poročila  Občine o aktivnostih po požaru na lokaciji bivše opekarne Zalog" je mogoče glede sestavitve  skupnega odprtega pisma predsedniku Vlade in MOP, s katerim naj bi ju obvestili z izdelano skupno kronologijo aktivnosti, različno razumeti. Navedeni zapis zato pojasnjujemo.  Civilna iniciativa je po sprejetju navedenega sklepa dne 15.1.2018 dala nekaj pobud telefonsko za skupni sestanek z županom, na katerem bi lahko realizirali dogovorjen sklep. Usklajene termine skupnega sestanka je župan, verjetno zaradi nujnih drugih obveznosti, nekajkrat telefonsko preklical. Do novega usklajenega termina skupnega sestanka žal ni prišlo, od župana pa tudi nismo prejeli nikakršnega morebitnega predloga skupnega odprtega pisma predsedniku vlade in MOP, zato je ta sklep ostal nerealiziran.

KRONOLOGIJA OPRAVLJENEGA DELA CIVILNE INICIATIVE

February 14, 2018

Minilo je pol leta od ekološkega onesnaženja kot posledice požara v obratu Ekosistemi d.o.o. v Zalogu. Vsi odpadki bi morali biti po odločbi okoljske inšpekcije z dne 26. 7. 2017 (kliknite tu) odstranjeni v roku 30 dni, vendar se to ni zgodilo. To se ni zgodilo niti do konca leta 2017 v okviru zahteve občine Straža z dne 3. 8. 2017 (kliknite tu) za odpravo vseh posledic požara. Civilna družba je oblikovala v obliki peticije štiri zahteve (kliknite tu) kot cilje svojega delovanja, katere je podkrepila s pet tisoč podpisi ljudi. Večji del zahtev je uresničenih, veliko truda pa bo očitno potrebno še glede sanacije ekološko degradiranega območja nekdanje opekarne v Zalogu. Čas je, da občanom prikažemo obseg naših naporov, zato vam v nadaljevanju predstavljamo kronološki pregled opravljenega dela (kliknite tu).

ODZIV POSLANCA DRŽAVNEGA ZBORA NA NAŠE ODPRTO PISMO

February 12, 2018

Glede odprtega pisma, ki smo ga 12. 2. 2018 naslovili na predsednika Vlade RS, se je zaenkrat odzval nepovezani poslanec v DZ RS g. Andrej Čuš, ki je Vladi RS zastavil poslansko vprašanje (kliknite tu) na katerega mora vlada odgovoriti v predvidenem roku 30 dni. Ko prejmemo odgovor, vas bomo seznanili z njim

ODPRTO PISMO

February 11, 2018

Danes smo na predsednika Vlade, predsednika Državnega zbora, predsednika Republike in vsem poslanskim skupinam v Državnem zboru poslali odprto pismo  (kliknite tu), s katerim jih opozarjamo na pereč problem posledic nesaniranega požarišča obrata za obdelavo odpadkov Ekosistemi d.o.o. v Zalogu zaradi, po našem mnenju, zavlačevanja sanacijskih aktivnosti pristojnih organov. V pismu smo oblikovali jasne zahteve. Pričakujemo, da se bodo naslovniki do njih opredelili in nas seznanili s svojimi stališči.

ZAHTEVA ZA IZBRIS EKOSISTEMI D.O.O. IZ EVIDENCE ZBIRALCA ODPADKOV

December 17, 2017

Na podlagi 5. odstavka 34. člena Uredbe o odpadkih (Uradni list RS, št. 37/15) smo zahtevali uvedbo postopka (kliknite tu)  izbrisa Ekosistemi d. o. o. iz evidence zbiralca odpadkov, ker več ne izpolnjujejo pogojev iz druge točke 4. odstavka 34. člena iste Uredbe. Pričakovali smo, da bo postopek sprožilo ministrstvo za okolje in prostor oz. okoljski inšpektor. Ker se to ni zgodilo, smo bili primorani, da sami podamo zahtevek.

ODPRTO PISMO KOT ODZIV NA ODPRTO PISMO DRUŠTVA "ROVO"

November 26, 2017

Seznanili smo se z odprtim pismom (kliknite tu) nevladne okoljevarstvene organizacije "ROVO", datirano 15.11.2017. S to organizacijo smo neuspešno poskusili vzpostaviti stik, da bi preverili, ali so dejansko avtor navedenega pisma. Vsebina pisma namreč odkriva, da v njem ni izražena skrb za varstvo okolja in zdravje ljudi, ampak vse kaj drugega. Pismo pa vidimo predvsem v luči verjetnega nedovoljenega pritiska na Ministrstvo za okolje in prostor, ki bo odločalo o pritožbi glede odvzema okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Ekosistemi d.o.o.. Na presenetljive navedbe ROVO smo odgovorili z našim odprtim pismom (kliknite tu).

Please reload

bottom of page