top of page

RAZMIŠLJANJE STAROSTE CI​VILNEGA GIBANJA G. FRANCA PLUTA 9 MESECEV PO POŽARU V OBRATU ZA OBDELAVO ODPADKOV EKOSISTEMI D.O.O.

Odprava posledic četrtega in upamo zadnjega katastrofalnega požara, ki ga je povzročila tvegana prostorska umestitev dejavnosti obdelave odpadkov v strjeno naselje In malomarno gospodarjenje z odpadki firme Ekosistemi d. o. o. iz Celja na lokaciji bivše opekarne v Zalogu, kjer ima parcele v lastništvu CEP d. o. o., prav tako iz Celja, se bliža nečastnemu jubileju enega leta. To je tudi jubilej prizadevanj krajanov vasi Zaloga, Lok, posameznikov, združenih v Regijskem društvu ekološko gibanje Ivančna Gorica in Civilne iniciative Zalog – Loke ter Občanov brez meja, za vzpostavitev ​zopet ​normalnega zdravega življenjskega okolja​.

Zakaj je zbiralec in predelovalec odpadkov s tako zvenečim imenom (EKO…) onesnaževalec? Zato ker je gospodaril na zemljišču brez najosnovnejših pogojev, ki jih predpisujejo lokalni in državni predpisi. Brez urejene komunalne infrastrukture, brez ustreznih proizvodnih objektov in varnostnih inštrumentov za preprečitev možnih nesreč, ki so za tovrstne dejavnosti posebno strogi, da ne govorimo o zahtevanih dovoljenjih za obratovanje, ki so bila zelo pomanjkljiva, posebno v začetku, in ki so jih pridobivali šele leta potem, ko jih je civilna družba ob pomoči nevladne organizacije (RDEG Iv. Gorica) že prijavila pristojni inšpekciji. Ta bi morala nemudoma ustaviti njihovo obratovanje. Zapreti bi jih morali takoj, saj je bilo izjemno zaskrbljujoče stanje obrata v popolnem nasprotju s tistimi nekaj dovoljenji, ki so jih imeli. Onesnaževalec in krivec je torej zato, ker je s tem kršil temeljno pravico iz Ustave RS, ki državljanom in naravi zagotavlja pravico do zdravega okolja. Pri tem pa so mu državni organi brez zadržkov izdajali nova ter podaljševali obstoječa dovoljenja in soglasja.

Mislim, da krivdna odgovornost bremeni tudi našo občinsko oblast. Občina je bila ustanovljena v skladu s zakoni o ustanavljanju lokalnih skupnosti. Vse naloge občine, izvoljenih funkcionarjev so podrobno opredeljene v temeljnih aktih: Zakon o lokalnih skupnostih, Statut občine, poslovniki in drugih akti. Alternativ tukaj ni. Žal je stvarnost drugačna. Videti je, da so bile nekatere odločitve sprejete mimo predpisov, v nasprotju s predpisanim upravnim postopkom, celo po domače, z medsebojnimi dogovori, mimo in na škodo zainteresirane javnosti. Le tako je bila omogočena vzpostavitev in potem obratovanje na lokaciji propadle opekarne s povsem drugo, za okolje in naravo veliko bolj obremenjujočo dejavnostjo, ki je posebnega pomena. Osnovno regulativo predpisuje državna zakonodaja, ki je usklajena z EU. Evropska komisija je temu pritrdila. Sklepamo torej, da je zakonodaja popolnoma zadostna, da do takšnih zlorab ne bi smelo prihajati oziroma bi se jih lahko hitro, vsaj pravočasno ustavilo, in da ostaja edini možen odgovor ta, da so pristojne inštitucije iz neznanega razloga opustile svoje delovanje, h kateremu jih zavezuje ti predpisi, ter jih tako grobo kršila, kar so pokazale posledice.

Zakaj se je zgodila ustanovitev civilna iniciative in naknadno še vključitev nevladne organizacije na področju naravovarstva? Zato, ker vsi zgoraj navedeni očitno niso korektno opravili svojega dela. In če nekdo ne opravi svojega dela na tem nivoju, je nedvomno kriv za nastale posledice. Krivde pa nihče ne mara, zato ker ta prinaša obračun odgovornosti, torej posledice za njih same. Tako se v obupnih poskusih, da bi se izognili roki pravice, krivci poslužujejo pritiskov na skupine ali posameznike, da jih prestrašijo in odvrnejo od nadaljnjega dela; ali pa jih z zavajanjem želijo speljati v napačno smer, stran od končne rešitve problematike. Enako je v našem primeru. Odgovorni so vsi, ki predstavljajo odločujočo oblast, tako na lokalni kot na državni ravni. Iz navedenega je razvidno, zakaj je bila potrebna več kot desetletna akcija CI Zalog – Loke in RDEG Iv. Gorica ter na žalost tudi uničujoči požar, da je prišlo reševanje te zdaj že eksplodirane ekološke bombe na dnevni red.

RDEG premore arhiv, ki do potankosti hrani dokaze vseh prizadevanj, odgovorov in pritožb, in ki je bil vključno s foto dokumentacijo predan v kopiranje tudi Policijski upravi Novo mesto, ki trenutno še vedno preiskuje kazensko odgovornost. Menim, da bo potrebno v luči iskanja vsestranske odgovornosti konkretnih oseb pregledati tudi vse zapisnike občinskega sveta Občine Straža za obdobje, ko so se sprejemale ključne odločitve glede prostorske umestitve dejavnosti obdelovanja odpadkov v Zalogu. Prav je, da ljudje izvedo, kdo in kako je v njihovem imenu odločal o tem, da smo dobili „Ekosisteme“. Prav bi tudi bilo, da ljudje razmislijo, ali je tem ljudem v prihodnje še za zaupati, da zopet odločajo v njihovem imenu.

​ 

Kadar lokalna oz. državna oblast odgovorno in pošteno opravlja svoje poslanstvo v skladu s predpisi, civilne iniciative ali druge oblike boja državljanov zoper krivice niso potrebne. V nasprotnem primeru pa smo ljudje odvisni sami od sebe, da si izborimo pošteno in zdravo življenjsko okolje. V našem primeru to pomembno delo v imenu vseh lokalnih prebivalcev in ostalih državljanov ​trenutno ​prostovoljno opravljata Civilna iniciativa Zalog – Loke in Regijsko društvo ekološko gibanje Ivančna Gorica s sedežem v občini Straža. 

 

​Verjamem v končni uspeh, pa naj traja kolikor hoče.

Franc Plut

bottom of page