top of page

Razumno je bilo sklepati, da je takšno stanje tudi posledica neučinkovitega ukrepanja inšpekcij, zato je RDEG zaradi suma nevestnega dela 25. 4. 2013 podalo kazensko ovadbo. Novomeško tožilstvo je dne 27. 5. 2014 o kazenski ovadbi presenetljivo odločilo z zavržbo. Inšpekcija naj bi po oceni tožilstva svoje delo opravljala v okviru predpisov. Civilna družba je takšno razlogovanje tožilstva a contrario razumela, da je potem nekaj očitno narobe s slovenskimi predpisi, ki ne zagotavljajo doseganje zavezujočih ciljev iz evropske Direktive o odpadkih. Takšna pomanjkljiva ureditev pomeni kršitev evropskega pravnega reda. V tej zvezi je Civilna družba dne 16. 10. 2017 vložila pritožbo na Evropsko komisijo EU zoper Republiko Slovenijo zaradi suma nepravilne implementacije 13. člena evropske Direktive 2008/98 o odpadkih.

 

Ob čakanju na odločitev Evropske komisije EU o pritožbi, je Inšpektorat za javni sektor Ministrstva za javno upravo dne 27. 3. 2018 obvestil Civilno družbo z ugotovljenimi številnimi nepravilnosti postopanja uradnih oseb na državni in lokalni ravni v upravnih zadevah družbe Ekosistemi d.o.o.. Iz tega se je dalo logično sklepati, da za nedopustno ravnanje pri obdelavi odpadkov v družbi Ekosistemi d.o.o. le niso krivi pomanjkljivi slovenski predpisi, ampak nepravilno izvajanje obstoječih predpisov, na kar je RDEG v preteklosti že neuspešno opozorilo tožilstvo s kazensko ovadbo. Pravilnost tega sklepanja je dne 18. 4. 2018 potrdila tudi Evropska komisija EU, ki je v odgovoru na pritožbo Civilne družbe izrazila mnenje, da ne gre za napačen prenos 13. člena evropske Direktive o odpadkih v slovenski pravni red, ampak verjetno za napačno izvajanje te določbe v praksi.

 

Pri vsem tem ne moremo mimo mnenja ministrice ga. Irene Majcen, ki je v televizijski oddaji Tarča dne 12. 4. 2018 resnost nepravilnosti inšpektorjev ni prepoznala niti kot disciplinske kršitve, ampak bo glede tega počakala še na rezultate policijske raziskave. Pri tem se nam poraja dvom in zastavlja vprašanje, ali so za nastalo nedopustno stanje res odgovorni le posamezni inšpektorji?

bottom of page