top of page

Včeraj dne 26. 3. 2018 je bila izredna seja Občinskega svega Občine Straža, namenjena reševanju problematike po požaru v obratu za obdelavo odpadkov Ekosistemi d.o.o. v Zalogu. Zelo smo veseli, da je bila na podlagi naše zahteve iz peticije sprejeta sprememba občinskega podrobnega prostorskega načrta. Na območju gospodarske cone Zalog v prihodnje ne bo več dovoljena dejavnost obdelave odpadkov. Vendar, problem s tem še ni rešen. Že pred izredno sejo smo zato postavili naslednja vprašanja predstavniku Ministrstva za okolje in prostor in županu:

1 - ARSO je v svojem končnem poročilu z dne 30.8.2017, pod katerim je podpisana direktorica Urada za stanje okolja dr. Janja Turšič, na strani 29 apeliral: "/z/a preprečevanje nadaljnjega onesnaženja podzemne vode v vodnjakih, reke Krke in tal je nujno potrebno, da se prepreči iztekanje izcednih voda iz območja obrata in uredi kanalizacijsko omrežje." V tej zvezi predstavnika MOP sprašujemo:

  • Zakaj s svojim državnim aparatom ni "nujno"preprečilo nadaljnjega iztekanja izcednih voda iz obrata in s tem nadaljnjega onesnaženja vodnjakov, tal in Krke, ter koliko časa še potrebujejo, da bodo to "nujno" storili?

  • Če MOP meni, da apela ARSO ni potrebno upoštevati, ker je zgolj neobvezno priporočilo, sprašujemo, ali si na ta način predstavljajo izvajanje svojega poslanstva, ki je razvidno iz zapisa na njihovi uradni spletni strani, t.j. zagotavljanja zdravega življenskega okolja za vse prebivalke in prebivalce RS?

 

2 - V okviru informacij javnega značaja smo pridobili pisni predlog okoljskega inšpektorja iz Novega mesta z dne 23.11.2017. Inšpektor v njem ocenjuje, da obstaja neposredna nevarnost okoljske škode ob izdatnejših padavinah zato ob izkazani pravni podlagi predlaga MOP, da izda odredbo o izvedbi preprečevalnih ukrepov. V tej zvezi predstavnika MOP sprašujemo, zakaj odredbe niso izdali in zakaj dovoljujejo, da izcedne vode še naprej nekontrolirano odtekajo iz območja obrata Ekosistemi?

 

3 - Župana sprašujemo, kaj konkretnega je storil v zvezi "nujne" ureditve kanalizacijskega omrežja za obstoječi gospodarski obrat Ekosistemi, na kar opozarja ARSO v svojem poročilu?

 

4 - Župana tudi sprašujemo, ali je predhodna informacija o dodelitvi priznanja Občini bronasti znak Civilne zaščite, zaradi znanega pokroviteljstva Predsednika Vlade RS povzročila, da je odstopil od sklepa z dne 15. 1. 2018 o sooblikovanja s Civilno iniciativo skupnega odprtega pisma Predsedniku Vlade?

 

Žal, odgovorov na zastavljena vprašanja nismo dobili, ker povabljeni predstavnik ministrstva za okolje in prostor sploh ni prišel na sejo, župan pa je namesto odgovora izjavil, da naša vprašanja razume kot žalitev celotne občinske uprave. V Civilni iniciativi smo presenečeni. V postavljenih konkretnih vprašanjih ni ničesar žaljivega. Občina je po določbi devete alineje 6. člena občinskega statuta zavezana skrbi za varstvo okolja. Menimo, da imamo občani pravico vedeti, zato tudi sprašujemo in pričakujemo odgovore.

Na seji je bila predstavljena ideja, da se odpadke lahko odpelje, vendar jih je potrebno predhodno kalorično obogatiti z novimi odpadki s pomočjo obdelave na območju samega obrata v Zalogu z mobilno enoto. Ideja, da bi v Zalog dovozili nove odpadke, da bi jih zmešali z obstoječimi odpadki je milo rečeno sprevrženo razmišljanje. V tej zvezi smo v Civilni iniciativi zavzeli enotno stališče. Kakršno koli obdelovanje odpadkov v Zalogu, niti z mobilno obdelovalno enoto, ne pride v poštev. Tega ne bomo dovolili.

bottom of page